A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | Perspective   antropologice   asupra   problematicii   ocuparii   persoanelor   varstnice

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Perspective   antropologice   asupra   problematicii   ocuparii   persoanelor   varstnice

Cercetarea antropologică identifică rațiunile socio-culturale în problema ocupării persoanelor vârstnice. Acest studiu prezintă factorii intrinseci și extrinseci care favorizează pensionarea timpurie.
Îmbătrânirea socială se referă la normele, valorile culturale și așteptările de rol asociate cu vârsta. Dar nu este singurul motiv pentru care oamenii care ajung în pragul pensionării aleg retragerea și asumarea unor roluri specifice.


I.Astfel, în urma cercetării antropologice efectuate în cadrul proiectului, sunt reliefate cauzele principale ale neocupării persoanelor vârstnice. Pe de o parte, avem factori externi, unde retragerea de pe piața de muncă este efectul unor cauze:

 • Starea precară de sănătate, cauzată de condițiile dificile de viață și de muncă până în 1989, dar și pe perioada tranziției.
 • Reformele postindustriale care modifică radical piața forței de muncă, făcând-o inaccesibilă persoanelor vârstnice.
 • Migrația și dificultatea reinserției pe piața ocupării profesionale după o absență de lungă durată.

Pe de altă, avem factorii interni, unde retragerea de pe piața forței de muncă este o alegere voluntară și are la bază criterii socio-psiho-culturale:

 • Asumarea rolului de gestionar al gospodăriilor difuze în cazul persoanelor din familiile emigrate temporar;
 • Asumarea rolului de bunic/ă, cu precădere în spațiul rural, ca efect al migrației temporare unor membrii din familie, în special copiii, lăsând nepoții în îngrijirea bunicilor;
 • Siguranța unor venituri „mai mici, dar sigure”;
 • Remitențele ca un sistem alternativ de venituri.

Dincolo de acești factori care marchează structura pieței de muncă la nivel național, stau și o serie de elemente care sunt aproape invizibile în statisticile oficiale. Ajunși la pragul pensionării, vârstnicii preferă veniturile sigure ale sistemului asistențial, dar caută să rămână informal pe piața forței de muncă sau să-și completeze veniturile din activități temporare.


Comparativ cu spațiul urban, în spațiul rural, retragerea timpurie poate fi o sursă unică de venit, aici însă nu putem vorbi despre o retragere de pe piața forței de muncă, majoritatea continuându-și activitățile domestice și/sau prelucrarea unui lot de teren care asigură o economie de subzistență. Prin urmare, în spațiul rural, trecerea de la un statut la altul nu suportă modificări substanțiale, proprietarii de teren și membrii familiei rămân angajați în agricultură.


Alte cauze ale neocupării sunt determinate de:

 • Munca este percepută în mare parte ca o activitate generatoare de venit, mai puțin ca o activitate plăcută per se, de aceea mulți români ar prefera să se pensioneze mai devreme dacă ar avea ocazia.
 • Pragul actual de pensionare este perceput drept prea înalt, comparativ cu speranța de viața din România.
 • Percepția specialiștilor în resurse umane sau a angajatorilor este că din momentul în care un om ia decizia de a se pensiona, aceasta este una definitivă și exclude în cele mai multe cazuri căutarea unui nou job. Totuși, întrucât cuantumul pensiilor românești este semnificativ mai mic decât media europeană și nu poate acoperi cheltuielile zilnice la un nivel satisfăcător, majoritatea persoanelor pensionate caută mijloace de a-și suplini veniturile.


II.Calitățile vârstnicilor pe piața forței de muncă:

 • Oferă stabilitate unei companii;
 • Loialitate față de companie;
 • Seriozitate;
 • Experiență de lungă durată;
 • Concentrare și disponibilitate mai mare pentru activitățile de la locul de muncă;
 • Dezamorsează în multe cazuri tensiunile dintre angajații mai tineri.
......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.