A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | TENDINTA IN UE: SI PENSIONAR SI ANGAJAT PART-TIME

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

TENDINTA IN UE: SI PENSIONAR SI ANGAJAT PART-TIME

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imbatranirea activa si cat mai sanatoasa este procesul de optimizare a oportunitatilor referitoare la sanatate, participare sociala si siguranta, cu scopul de a imbunatati calitatea vietii persoanelor in varsta.

Studiile arata ca populatia Uniunii Europene se afla in plin proces de imbatranire, proces aparut ca urmare a progreselor considerabile inregistrate de societatea noastra, care au determinat scaderea ratei mortarlitatii si cresterea sperantei de viata. In prezent, la nivelul Uniunii Europene, media de varsta a populatiei statelor membre este de 39,8 ani, insa, conform ultimelor estimari Eurostat (http://ec.europa.eu/eurostat), in 2060 varsta medie a cetatenilor Uniunii va fi de 47,2 ani. Segmentul de populatie cu varsta de 65 de ani si peste va reprezenta, in 2060, mai mult de 29,3% din populatia UE, fata de 16%, cat era in 2010.

In Romania se estimeaza ca pana in anul 2060, 30% din populatia tarii va avea peste 65 de ani. Aceasta evolutie demografica aduce cu sine schimbari si pe piata muncii, persoanele varstnice fiind incurajate sa ramana cat mai mult active in campul muncii. Chiar daca parerile sunt impartite in ceea ce priveste varsta de pensionare, in sensul ca unele voci spun ca persoanele in varsta pot impartasi din experienta lor, iar altele spun ca acestea pot fi depasite uneori de noile tehnologii, tendinta este de a incuraja si sprijini imbatranirea activa. In cele mai multe cazuri, persoanele ajunse la momentul pensionarii au tendinta de a aluneca spre depresie, fapt ce atrage cu sine debutul sau accentuarea diverselor afectiuni. Acest fapt se datoreaza in principal izolarii si sentimentului de inutilitate pe care il resimt persoanele varstnice neocupate.

Cu toate ca varsta tipica de pensionare este de 65 de ani, varsta medie de iesire de pe piata fortei de munca, in 2009, a fost aproximativ 61,5 ani, conform Eurobarometrului publicat in 2012. Dintre europeni, 42 % cred ca vor fi capabili sa isi desfasoare activitatea curenta si dupa implinirea varstei de 65 de ani, in timp ce 17 % se asteapta sa nu poata sa continue activitatea la locul de munca actual pana la atingerea varstei de 60 de ani. O treime dintre europeni afirma ca ar dori sa continue sa lucreze dupa ce ajung la varsta pensionarii, iar ideea combinarii unei activitati cu timp partial de lucru cu o pensie partiala este mai atractiva decat iesirea completa la pensie pentru aproape doua treimi dintre cetatenii Uniunii Europene.

Imbatranirea activa inseamna inaintarea in varsta in conditii optime de sanatate, un rol activ in societate si implinirea pe plan profesional, dar si autonomie in viata de zi cu zi si implicare in activitati civice.

La nivel personal, imbatranirea activa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor ajunse in preajma varstei de pensionare, iar la nivelul societatii, poate fi un sprijin pentru tineri si poate influenta in bine sistemul de sanatate.

Pentru a se mentine sau pentru a avea acces pe piata muncii, persoanele varstnice trebuie incurajate sa ramana active, sa fie sprijinite sa se dezvolte din punct de vedere profesional, sa aiba acces la programe de dezvoltare care sa le permita sa fie in contact cu noile tehnologii si sa fie conectati la ritmul accelerat in care evolueaza societatea.

......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.