A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | INCURAJAREA  IMBATRANIRII  ACTIVE,  O  PRIORITATE  IN  ROMANIA

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

INCURAJAREA  IMBATRANIRII  ACTIVE,  O  PRIORITATE  IN  ROMANIA

Desi in ultimii 10 ani procentul de ocupare in randul varstnicilor (55-64 ani) a crescut de la 38, 1 (2003) la 41,5 (2013), Romania se afla printre ultimele locuri in ceea ce priveste rata de ocupare pentru aceasta categorie de varsta. In baza Strategiei EUROPA 2020, Comisia Europeana a recomandat o rata de ocupare a fortei de munca de 75% in randul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani (www.europedirect.ro), procent de care se apropie, la nivel european, Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, si Finlanda.

 

In Romania tendinta este de scadere a ratei de angajare in randul persoanelor varstnice, scadere datorata in primul rand crizei economice, tendinta regasita si in Portugalia sau Grecia si influentata tot de factori economici.

Potrivit datelor statistice, daca in anul 1990 Romania avea 8,1 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari, cifrele s-au inversat dupa anul 2012 in favoarea pensionarilor. In 2012 erau 5,3 milioane de pensionari si doar 4,3 milioane de angajati, la o populatie activa de aproape 10 milioane de oameni, in conditiile in care se estimeaza ca, pana in anul 2060, procentul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani va creste de la 17%, cat e acum, la 30%. De altfel, varsta medie a cetatenilor UniuniiEuropene se estimeaza ca va fi de 47,2 ani pana in anul 2060, in crestere fata de 39,8 ani, cat este in prezent. In viitorul apropriat se estimeaza ca populatia cu varsta de munca a Uniunii Europene va scadea, in timp ce numarul locuitorilor cu varsta de 65 de ani si peste va continua sa creasca cu aproape 2 milioane de persoane pe an. In anul 2060, raportul dintre persoanele in varsta de munca si persoanele varstnice se estimeaza a fi de 1 la 2 fata de 1 la 4, cat era in 2012. 

Cu toate ca varsta tipica de pensionare este de 65 de ani, varsta medie de iesire de pe piata fortei de munca in 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani (conform Eurobarometru, 2012). 42 % dintre europeni cred ca vor fi capabili sa isi desfasoare activitatea curenta dupa 65 de ani, in timp ce 17 % se asteapta sa nu poata continua activitatea la locul de munca actual pana la 60 de ani. O treime dintre europeni afirma ca ar dori sa continue sa lucreze dupa ce ajung la varsta pensionarii, iar ideea combinarii unei activitati cu timp partial cu o pensie partiala este mai atractiva decat iesirea completa la pensie pentru aproape doua treimi dintre europeni.  Aproximativ un sfert dintre europeni (inclusiv cei in varsta de peste 55 de ani) spun ca sunt angajati in activitati voluntare.

Conform datelor inregistrate de Institutul National de Statistica (INS), rata de ocupare a persoanelor cu varsta intre 55 si 64 de ani a crescut, in 2013, cu 0,1% fata de anul anterior, respectiv de la 41,4% la 41,5% in timp ce pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, procentul a scazut cu 0,5, de la 11,8 la 11,3%, in acelasi interval de timp.

Anul 2012, declarat Anul european al imbatranirii active si solidaritatii intre generatii cu scopul de sensibilizare a publicului in ceea ce priveste contributia persoanelor in varsta la dezvoltarea societatii si a diverselor moduri de a favoriza aceasta contributie, a demarat procesul de incurajare a factorilor de decizie si partilor implicate sa se mobilizeze si sa ia masuri pentru favorizarea imbatranirii active si intarirea solidaritatii intre generatii.

In Romania, tendinta ingrijoratoare de scadere a natalitatii si de imbatranire a populatiei ameninta intregul sistem economic si de sanatate, iar incurajarea imbatranirii active devine o proiritate, masurile principale regasindu-se in Programul National de Ocupare, in programe de invatare pe tot parcursul vietii, programe de reconversie profesionala, campanii de informare si constientizare, etc.

......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.