A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | INTERVIU STEFAN TOMUTA - PATRON "SECURITY SERVICE AND COMMUNICATIONS"

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

INTERVIU STEFAN TOMUTA - PATRON "SECURITY SERVICE AND COMMUNICATIONS"

UN OM CARE NU ARE O ACTIVITATE, ARE DE SUFERIT, II DAUNEAZA SANATATII FIZICE SI MENTALE

 

Un domeniu precum cel al instalarii sistemelor de securitate este generos pentru persoanele de toate varstele care vor sa lucreze. Stefan Tomuta are 40 de ani si este patronul unei astfel de firme, "Security Service and Communications". Spune ca angajeaza si persoane de peste 55 de ani, dar prefera tinerii, fiindca "un om care la 55 de ani nu are un job, nu il are pentru ca nu a reusit sa-l pastreze". Stefan Tomuta considera ca persoanele mai in varsta isi gasesc greu de lucru, chiar daca urmeaza cursuri de calificare, dar sustine ideea cresterii varstei de pensionare, pentru ca "munca e sanatoasa".

 

- Cu ce se ocupa firma dumneavoastra?  

- Instalare de sisteme de securitate.

- Este un domeniu cautat?

- Foarte cautat, mai ales in aceste vremuri, cand oamenii sunt tentati sa fure.

- Ce calitati specifice trebuie sa aiba o persoana pentru a face fata activitatii acestei firme?

- Conditie fizica buna, pentru ca se fac si lucrari, se merge si pe santiere, se lucreaza si pe scara, uneori. De asemenea, trebuie sa aiba spirit de echipa, pentru ca pe teren se lucreaza in echipe de cel putin doi. Pe langa pregatirea profesionala, trebuie sa aiba si o anumita inteligenta nativa. Eu pun mai degraba pret pe inteligenta bruta, decat pe studii. Bineinteles ca si experienta profesionala conteaza foarte mult.

- Cand ati facut angajari ultima data?

- In decembrie, anul trecut.

- Pentru ce pozitii ati facut angajari atunci?

- Instalator si operator baza de date si persoana pentru relatii cu clientii. Fiind o firma mica, un angajat trebuie sa poata face mai multe lucruri, nu numai o anumita treaba.

- Care este media de varsta in firma dumneavoastra?

 - Cred ca 30 de ani, poate chiar mai putin.

- Care este programul de lucru obisnuit?

- De la 9.00 la 17.00.

- Angajatii stau peste program?

- Uneori, da. Cam un sfert din timpul de lucru.

- Ce calitati credeti ca are, din punctul de vedere al pietei muncii, o persoana trecuta de 55 de ani?

- Categoric, experienta in domeniu, acesta ar fi principalul atu. Al doilea, determinarea. O persoana mai in varsta este mai determinata sa isi pastreze locul de munca. E mai serioasa si mai matura in gandire.  

- Daca ar veni la un interviu, pentru acelasi post, o persoana trecuta de 55 de ani cu experienta in munca, si un tanar de 27 de ani, dispus sa invete si sa stea peste program, pe care l-ati alege?

- Depinde de cat de bine se prezinta fiecare.

- Cand ati angajat ultima oara persoane trecute de 55 de ani?

- Acum un an, un an jumate. Dar era mai mult extern, pentru ca facea doar curatenie, nu era full time. Inainte de asta, am angajat o astfel de persoana in urma cu vreo 4-5 ani.

- Ce ii dezavantajeaza la angajare pe cei trecuti de 55 de ani?

- Au putere de munca mai scazuta fata de puterea de munca si entuziasmul unei persoane mai tinere.  

- Exista facilitati pentru angajatorii care angajeaza persoane varstnice?

- Nu cunosc si nu m-a interesat niciodata. Din cauza birocratiei, uneori te costa mai mult sa obtii astfel de facilitati, decat facilitatile in sine. 

- Exista posturi in aceasta firma pentru care ar fi mai potrivita o persoana de 55 de ani, decat un tanar?

- Exista, numai ca eu am o anumita doza de scepticism. In general, un om care la 55 de ani nu are un job, nu il are pentru ca nu a reusit sa-l pastreze. De obicei, un om in varsta fie a confirmat la locul de munca si este vanat de alte companii, fie isi face propria afacere, bazandu-se pe cunostintele acumulate. Asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam, poti sa ai surprize placute de la o persoana in varsta si surprize neplacute de la persoane tinere.

- Ce parere aveti despre pensionarea anticipata?

- Foarte proasta.

- De ce?

- Eu nu ma vad fara sa muncesc si nu ma vad traind de pe urma pensiei. Un om care nu are o activitate, are de suferit, ii dauneaza sanatatii fizice si mentale.

- Ce credeti despre faptul ca varsta de pensionare a fost schimbata recent la 63 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru barbati?

- Munca e sanatoasa, atat timp cat poti s-o practici.

- In 2035, varsta de pensionare va fi de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Ce avantaje sau dezavantaje considerati ca aduce aceasta schimbare pentru economie?

- Pentru economie e un avantaj, ca munceste mai multa lume, e o povara mai mica pentru cei care muncesc. Repet, munca e sanatoasa.

- Cum vor fi afectati angajatii de aceasta schimbare?

- Indiferent de varsta, angajatul isi poate face bucatica lui de munca. Cine vrea, isi gaseste de munca. Bineinteles, daca nu isi pune niste tinte pe care nu poate sa le atinga sau incearca sa lucreze ceva pentru care nu este facut. Daca stie ce face si ii si place, o sa vina si randamentul.

- Credeti ca o persoana trecuta de 55 de ani, care nu si-a gasit de lucru de multa vreme, se poate readapta la viata activa, la serviciu?

- Evident, sansele sunt mai scazute.

- Ati refuzat vreodata sa dati un job unei persoane trecute de 55 de ani?

- Da.

- De ce?

- Din aspectele pe care le-am spus mai devreme: o persoana care nu are loc de munca la o anumita varsta, e posibil sa nu fi dat randament. Un tanar poate sa promita mai mult decat cineva care a dat deja gres in domeniul respectiv. Dar au fost si situatii in care am dat sanse persoanelor mai in varsta.  

- Ce ati apreciat la persoanele de peste 55 e ani carora le-ati dat o sansa?

- Am intalnit ambele cazuri. Anumite persoane au confirmat, altele nu s-au ridicat la asteptari, au certificat faptul ca nu pot. O persoana trebuie sa-si cunoasca limitele.

- Ce cerinte au persoanele in varsta care vin la interviurile de angajare?

- Au, in general, cerinte mai mici decat ale persoanelor tinere, inclusiv la nivel salarial.

- Ce ii nemultumeste la serviciu?

- Poate faptul ca exista un anumit nivel de desconsiderare din partea tinerilor.

- Cum vi se par toate aceste cursuri de calificare si recalificare profesionala?

- Nu sunt adeptul cursurilor peste cursuri care ii fac pe oameni sa isi creeze impresii false despre campul real al muncii; practica este mult mai edificatoare decat teoria.

- Multe persoane merg, in ultimii ani, la cursuri de calificare sau recalificare si invata noi meserii. Nu sunt putini cei de peste 55 de ani care urmeaza astfel de cursuri. Ce sanse reale credeti ca au de a se angaja din nou?

- Sunt de parere ca o calificare trebuie facuta la locul de munca

Considerata ca fiind unul dintre atuurile persoanelor cu varste de peste 50 de ani, experienta in domeniul profesional, cat si cea acumulata pe parcursul vietii pot genera o crestere a valorii companiei dumneavoastra. Completate prin cursuri formare pentru pensionari, experienta de viata si experienta profesionala a acestor persoane, exploatate in mod corespunzator, se poate transforma in experienta companiei tale. 

......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.