A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | INTERVIU  PROPRIETAR  FERMA  DE  CIUPERCI  (PERSOANA  DE  PESTE  55  ANI), locuri de munca pentru varstnici

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

INTERVIU  PROPRIETAR  FERMA  DE  CIUPERCI  (PERSOANA  DE  PESTE  55  ANI)

Dan A. tocmai a trecut de 55 de ani si de al cincilea an de afacere. După ce a lucrat 15 ani la primăria din satul vasluian in care domiciliază, si-a încercat norocul in Germania, unde a tras din greu in construcții aproape 4 ani, pana ce dorul de familie l-a răpus. Are doua fete frumoase si o soție iubitoare, care sunt acum foarte fericite. Sunt, in sfârșit, împreună, au bani si sa trimită fata cea mare la facultate, si sa meargă in vacante in Grecia. Asta pentru ca, după ce s-a întors din Germania, Dan a decis sa înființeze, împreună cu un var, o ciupercărie.

"MI-AM SCHIMBAT OCUPATIA SI ACUM SUNT FERICIT"

Cum de v-ați gândit la ciupercărie?

Când m-am întors din Germania, am tot stat sa mă gândesc ce sa fac. La început, ma gandeam la ferma de struti, dar era greu, ma gandeam de unde naiba sa iau eu struti si ce fac cu ei iarna... Nu stiam nimic. Am avut de gand sa incerc si o afacere cu fructe de padure si asa am ajuns la ciuperci, care tot in padure cresc, in mod normal. Aveam un teren de la parinti ramas mostenire, aveam pe el floarea soarelui. Am taiat tot intr-o toamna si m-am apucat de afacerea cu ciuperci.

Ce fel de ciuperci ati pus?

Pleurotus si Champignon, astea merg cel mai bine, sunt cele mai căutate, inclusiv la export. Nu dau eu la export, dar am contract cu o firma care trimite ciupercile in străinătate.

Cum de ati plecat de la primarie?

La primarie eram secretar si, cand au venit alegerile, stiti cum e in Romania... fiecare cu oamenii lui. Au plecat mai multi atunci, odata cu mine. Eu am stat o vreme acasa, apoi mi-a gasit un verisor ceva de munca in Germania, in constructii.

Care era atmosfera la ultimul loc de munca?

Acolo, in Germania, era o atmosfera normala. Munceam mult, dar ne plăteau la timp si totul era bine, numai ca mi-era dor de familie si n-am mai vrut sa stau departe.

Sa revenim la ciupercărie. Ce cantitate de ciuperci recoltați pe luna? Sau cum se calculează?

Ciupercile sunt cunoscute ca dau randament foarte mare. Se calculează la metru păstrat, iar la ciuperci se fac cam 15-20 kg pe metru pătrat, deci mult. Am avut si eu ani in care am făcut 21 kg pe metru pătrat, dar anul asta a mers mai greu. Am producție mai mica. Dar se scot cam patru cicluri de cultura pe an, deci e destul de bine.

V-a fost greu sa va reorientați către ferma de ciuperci, având in vedere ca ați lucrat la primărie...?

Da, a fost destul de dificil. Nu știam nimic despre ciuperci, a trebuit sa mă informez serios, dar odată ce m-am hotărât, nu am dat înapoi si acum îmi pare bine. M-a susținut si familia, cu toții au fost încântați de ideea de a avea o ferma de ciuperci.

Deci afacerea merge bine.

Da, eu zic ca merge bine. Si sunt căutate pentru mâncare, au mare căutare. Cifra de afaceri ar fi cam 250 de lei pe metrul pătrat, si scoți de patru ori pe an pe acel metru pătrat. Eu scot cam 56.000 de lei pe an. Vreau sa mă si dezvolt, sa măresc suprafața de teren cultivat, dar poate peste doi ani. Pentru ca va trebui sa mai angajez oameni.

Câți oameni aveți angajați?

Am doi băieți care mă ajuta.

Înainte sa plecați in Germania si după ce ați venit, ați mai încercat sa va căutați un loc de munca?

Am încercat, dar nu am găsit nimic... In județul nostru e jale, așa a fost mereu, e un județ sarac. Acum, mi-am schimbat ocupatia si sunt fericit.

Erați apreciat la fostul loc de munca pentru ce făceați?

Banuiesc ca da, de vreme ce nu m-au dat afara si nu am auzit sa se fi plâns cineva de mine...

Ce beneficii aveati?

Ne plateau transportul si cazarea. Altceva... salariul.

Multi oameni nu reusesc sa se transfore din someri in oameni de afaceri. Ce sfaturi le puteti da?

Sa nu le fie teama. Cu investitii minime pot obtine o viata frumoasa, pot face ce le place. Sa aiba curaj si incredere ca, daca muncesc cu seriozitate, nu se poate sa nu reuseasca.

Dumneavoastra ati fost angajat si inainte de Revolutie. Cum vi se par angajatorii din ziua de astazi, comparativ cu cei de dinainte de Revolutie?

Sunt mai pusi pe facut bani si nu prea se gandesc la oamenii pe care ii angajeaza. Ii intereseaza mai mult sa faca profit, indiferent cum. Inainte nu stiu cum erau, ca angajatorul era statul... Era indiferent. Lucrai bine sau prost, nu conta, aveai un serviciu.

De ce credeti ca tinerii isi gasesc mai usor de lucru decat persoanele trecute de 50 de ani?

Probabil pentru ca sunt mai flexibili si, pentru ca nu au specializari cu vechime, sunt dispusi sa inceapa lucrul in mai multe domenii. Si sunt mai sanatosi, cu putere de munca mai mare. Dar si putin mai neseriosi, din punct de vedere al raspunderilor.

Ce parere aveti despre intentia europenilor de a schimba varsta de pensionare la 65 de ani pentru toata lumea?

Mi se pare mult pentru Romania... Oamenii, aici, abia asteapta sa iasa la pensie, dupa care se plang ca nu au ce face, ca au bani putini, ca pensia e mica. Dar, sincer, romanii nu prea vor sa munceasca din greu.

Ati auzit despre conceptul de imbatranire activa?

Da, se vorbea si in Germania, auzeam la stiri.

Ce planuri aveti pentru viitorul apropiat?

Cum va spuneam, intentionez sa maresc afacerea si astept sa intre fata cea mare la facultate. 

Integrarea pe piata muncii a persoanelor de peste 55 de ani reprezinta un beneficiu major adus atat acestor persoane si familiilor lor, cat si intregii economii.

Daca va doriti sa participati la ducerea la indeplinire a unui obiectiv ce pare sa antreneze economia intregii Uniuni Europene si nu numai, fiti deschis la a crea locuri de munca pentru varstnici, la a oferi cursuri de formare pentru pensionari.

Includerea persoanelor de peste 55 de ani in activitati lucrative prin crearea de locuri de munca pentru varstnici reprezinta un beneficiu si pentru afacerea dumneavoastra pentru ca loialitatea si dorinta de munca a acestor persoane va aduce plus valoare intregii dumneavoastra activitati.

......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.