A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 162

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fiiactiv/public_html/system/core/Exceptions.php:170)

Filename: core/MY_Controller.php

Line Number: 463

Fii Activ! | CE  ADUCE  CRESTEREA  SALARIULUI  MINIM  PE  ECONOMIE  DE  LA  1  IULIE  2015, locuri de munca pentru varstnici

Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

CE  ADUCE  CRESTEREA  SALARIULUI  MINIM  PE  ECONOMIE  DE  LA  1  IULIE  2015

Începând cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabilește la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentând 6,225 lei/ora, se arată în HG nr. 1091/2014. 

Este cea de-a doua etapa a creșterilor salariale programate de Guvern in 2015. Prima etapa s-a consumat la începutul anului, la data de 1 ianuarie 2015, când salariul minim pe economie a crescut la 975 de lei lunar, pentru un program de lucru de 168,667 de ore, in medie. Așadar, începând cu 1 iulie, in Romania, ora de munca este plătită cu 6,225 de lei. "1.388.000 de salariați vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie la 1.050 de lei. Din cei 1.388.000 de salariați, 488.000 sunt bugetari si 900.000 sunt din mediul concurențial", a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, se modifica si baza lunara de calcul a contribuției pentru accidente de munca si boli profesionale, ca si a plăților aferente concediilor medicale. De asemenea, salariul minim majorat are impact si asupra bazei de calcul pentru contribuția pentru concedii si indemnizații de asigurări de sănătate.

Se va modifica si cuantumul sporurilor, indemnizațiilor si adaosurilor, care se calculează prin raportare la salariul de baza: munca de noapte, munca in condiții speciale etc. In plus, autoritățile si instituțiile publice cu minim 50 de angajați, cu excepția celor de apărare națională, ordine publica si siguranță națională, au obligația de a angaja persoane cu handicap in cuantum de minim 4% din numărul total al angajaților. Daca nu aleg aceasta opțiune, atunci legea ii obliga la una dintre următoarele variante: 1) sa plătească lunar către bugetul de stat o suma ce reprezintă jumătate din salariul de baza minim pentru fiecare loc de munca pe care nu au angajat o persoana cu handicap; 2) sa achiziționeze produse sau servicii realizate de persoanele cu handicap angajate in unitățile protejate autorizate, prin parteneriat, in cuantum echivalent cu suma datorata la bugetul de stat.

Trebuie menționat faptul ca, la un salariu brut de 1.050 de lei, angajatul va primi un salariu net 777 de lei.

Știați ca...?

Amenda pentru angajatorii care oferă salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara sunt amendați cu sume de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Integrarea pe piata muncii a persoanelor de peste 55 de ani reprezinta un beneficiu major adus atat acestor persoane si familiilor lor, cat si intregii economii.

Daca va doriti sa participati la ducerea la indeplinire a unui obiectiv ce pare sa antreneze economia intregii Uniuni Europene si nu numai, fiti deschis la a crea locuri de munca pentru varstnici, la a oferi cursuri de formare pentru pensionari.

Includerea persoanelor de peste 55 de ani in activitati lucrative prin crearea de locuri de munca pentru varstnici reprezinta un beneficiu si pentru afacerea dumneavoastra pentru ca loialitatea si dorinta de munca a acestor persoane va aduce plus valoare intregii dumneavoastra activitati.

......................................................................................................................

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Informaţiile si materialele de pe acest website sunt proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar utilizatorii le pot folosi numai in scopuri necomerciale, în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Utilizatorul nu are dreptul să modifice, să retransmită, să distribuie sau să republice în niciun fel informaţiile constând în numele, denumirile, emblemele, mărcile, precum si alte insemne grafice sau orice alte asemenea elemente de pe acest website fără consimţământul expres al A.N.O.F.M.

Incalcarea oricaruia dintre drepturile de autor si conexe sau a drepturilor de proprietate intelectuala apartinand A.N.O.F.M. se sanctioneaza conform legii dand dreptul A.N.O.F.M. de a solicita repararea prejudiciului astfel cauzat.